Cină pe întunEric 15 octombrie 2023

Cu ocazia sărbătoririi zilei internaționale a bastonului alb, un număr de 89 de persoane, au fost prezente la cea de-a 17-a ediție a cinei pe întunEric. Activitatea reprezintă o iniţiativă a asociaţiei „Bastonul Alb” şi îşi propune să aducă împreună oameni diferiţi, cu şi fără dizabilităţi, aceştia din urmă avînd posibilitatea de a experimenta o segvenţă de viaţă trăită dintr-o altă perspectivă Concret, cei doritori au fost invitaţi la Deane’ S Irish Pub&Grill, acolo unde au avut posibilitatea de a lua cina într-un mediu caracterizat de un întuneric total, fiind serviţi de chelneri nevăzători, membri ai asociaţiei „Bastonul Alb”.

Reacţiile invitaţilor au fost, ca de fiecare dată, dintre cele mai diverse şiinteresante. Ele au variat de la surpriză, nelinişte, curiozitate şi entuziasm, însă, la final, reacţia unanimă a fost aceea de a considera evenimentul ca fiind o experienţă de impact, unii dintre ei exprimîndu-şi dorinţa de a lua parte şi la viitoarele activităţi.Mulţumim reprezentanţilor Deane’ S Irish Pub&Grill, precum şi tuturor celor care au ales să participe la cina pe întuneric pentru sprijin şi pentru că au făcut posibil acest eveniment.

Cină pe întuneric 5 martie 2023

     Cu ocazia sărbătorii Mărţişorului,a fost organizată cea de-a 16-a ediţie a binecunoscutei Cine pe întuneric, locaţia fiind Dean’s Irish Pub & Gril, care a adunat laolaltă 70 de participanţi, scopul fiind ca de fiecare dată, conştientizarea opiniei publice cu privire la nevoile cu care nevăzătorii se confruntă în viaţa de zi cu zi. A fost organizată o tombolă pentru PARTICIPANŢI, unde aceştia au primit 3 invitaţii pentru 2 persoane la următoarea ediţie a Cinei pe întuneric, 2 şedinţe de make-up şi 6 şedinţe de masaj, efectuate de membrii nevăzători Ai Bastonului Alb.

Cântecul şi voia bună au făcut ca evenimentul să abunde de veselie , astfel orice urmă de disconfort a fost înlăturată.

Concurs de șah

Începem anul în forță și ne bucurăm de fiecare moment!

Săptămâna trecută, pe 14 ianuarie, a avut loc un concurs de șah organizat de Asociatia Pontes, la Cluj.


A fost un joc prietenesc, cu 16 participanți, toți fiind persoane nevăzătoare, iar colegul nostru, Costi Marchidan, a obținut locul al II-lea (al doilea), rezultat pentru care ținem să-l felicităm!

În aceeași măsură îl felicităm și pe Krisztián Kovács, care s-a plasat pe locul I și pe care am avut ocazia să-l întâlnim și la cursa din cadrul Brasov Heroes din septembrie, alergând alături de noi!

Bravo tuturor și mult succes în noul an!

Cină pe întuneric 21 decembrie 2022

În prag de sărbători, când toată lumea e prinsă în febra cumpărăturilor, a pregătirilor de tot felul, un număr de 67 de oameni frumoşi la suflet au ales să răspundă invitaţiei noastre de a participa la cea de-a 15-a ediţie a Cinei pe întuneric.

Mai exact, miercuri, 21 decembrie 2022, ora 18, tot la Dean’s Irish Pub & Gril, unii poate pentru prima dată, au testat două ore din viaţa unui nevăzător, realizând cât este de importantă pentru om, vederea. După ce atmosfera s-a mai destins, s-au cântat colinde, iar surpriza serii a fost apariţia lui Moş Crăciun, care a împărţit daruri atât voluntarilor care ne-au fost alături, cât şi participanţilor din sală. Moşul a dăruit mai multe invitaţii de 2 persoane la cinele următoare, precum şi invitaţii la şedinţe de masaj.

Scopul evenimentului, ca de obicei, este de a arăta persoanelor tipice că nevăzătorii au potenţial, că au drepturi egale la viaţa socialăşi să le comunice dorinţa de integrare, incluziune şi nevoia de empatie din partea societăţii.

Mulţumim invitaţilor pentru participare şi nu în ultimul rând gazdei noastre!

Cină pe întuneric – 16 octombrie 2022

În data de 16 octombrie, anul curent, a avut loc cea de-a 14-a ediţie a evenimentului Cina pe întuneric, la Deane’ S Irish Pub&Grill.

Această ediţie a evenimentului, a reunit persoane din publicul larg, doritoare să experimenteze o secvenţă din ceea ce înseamnă viaţa trăită în absenţa

vederii, prieteni ai Asociaţiei Bastonul Alb şi, în premieră, reprezentanţi ai autorităţilor locale. Obiectivele propuse prin intermediul acestui eveniment au fost creşterea gradului de informare şi conştientizare a participanţilor cu privire la experienţele specifice persoanelor nevăzătoare, precum şi prezentarea a două dintre proiectele recente Ale Asociaţiei, respectiv dezvoltarea unui muzeu senzorial şi a unui grup de voluntari, toate acestea parte a demersului

mai amplu de a contribui la Îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor nevăzătoare şi la  construirea unei societăţi incluzive .

Mulţumim tuturor celor care aţi ales să ne fiţi alături în seara zilei de 16 octombrie şi vă invităm cu drag la viitoarele activităţi .

Noaptea cercetătorilor – 30 septembrie 2022

Evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni constituie un prilej care reuneşte atât reprezentanţi ai mediului academic, cât şi persoane din publicul larg,

doritoare să ia contact cu specificul activităţii de cercetare, prezentată într-o manieră accesibilă . Evenimentul are caracter internaţional şi se desfăşoară

anual în majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, în Ultima zi de vineri a lunii septembrie.

În data de 30 septembrie, anul curent, la Institutul de cercetare dezvoltare al Universităţii Transilvania din Braşov au fost organizate activităţi prilejuite de evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni. La activităţi au luat parte şi trei membri ai Asociaţiei Bastonul Alb, Elena Dumitru, Costi Marchidan şi Bogdan Suciu,  însoţiţi, În regim de voluntariat,  de doamna Karin Megheşan. Aceştia au interacţionat cu studenţii şi cu ceilalţi participanţi la eveniment, lund contact cu rezultatele muncii depuse de aceştia şi prezentate sub forma unor expoziţii, ce au putut fi explorate tactil . totodată, a fost un prilej

de a întâlni vechi prieteni şi parteneri de activitate .

De asemenea, la invitaţia doamnei Lect. Univ. Dr. Mihaela Gotea, cadru didactic al Facultăţii de sociologie şi ştiinţele Comunicării, secţia asistenţă socială, membri Asociaţiei au susţinut o activitate de informare şi conştientizare cu privire la aspecte specifice dizabilităţii vizuale.

Concret, studenţi din cadrul facultăţii amintite anterior, au amenajat un traseu presărat cu diferite obstacole şi repere care imitau o rută pe care se deplasează o persoană nevăzătoare . Cei doritori, În principal copii şi părinţi ai acestora, Dar nu numai,  au parcurs acest traseu, legaţi la ochi, folosind un baston alb şi fiind îndrumaţi de ghizi nevăzători . aceştia le-au vorbit invitaţilor despre modalitatea de utilizare a bastonului alb, precum şi despre

maniera în care pot ghida eficient o persoană nevăzătoare . De asemenea, membrii Asociaţiei Bastonul Alb au vorbit despre specificul organizaţiei pe care o reprezintă, despre activităţile realizate, precum şi despre experienţe şi provocări întâmpinate de persoanele nevăzătoare . vizitatorii au avut ocazia să ia contact, pentru prima dată, cu o carte scrisă în alfabetul Braile.

A fost o experienţă frumoasă, interactivă, momentele de prezentare şi ghidaj fiind acompaniate de secvenţe artistice, sub forma unor piese muzicale interpretate

de doamna Elena Dumitru.

Mulţumiri doamnei Mihaela Gotea pentru invitaţie, precum şi doamnei Karin Megheşan şi studenţilor de la Facultatea de sociologie şi ştiinţele Comunicării,

Secţia asistenţă socială, pentru tot sprijinul acordat . Facem aprecierea că astfel de activităţi sunt foarte binevenite şi creează premise favorabile

în sensul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi. A a fost o bucurie participarea la evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni şi aşteptăm

cu drag să ne întâlnim şi la viitoare activităţi.

Mulţumim!

Alergători la Brașov Heroes

Am trecut cu toții linia de finish, niciun accidentat, poate doar o cantitate mai mare de noroi pe pantaloni și o cantitate și mai mare de voie bună și satisfacție că am reușit să alergăm împreună.


Ne bucuram că i-am susținut în cursa Brasov Heroes pe cei de la Casa Bună Sânpetru și BertaLand și abia așteptăm să începem să lucrăm și să petrecem timp alături de copilașii din Sânpetru, de cei de toate vârstele și de patrupedele care le vor călca pragul.


Le mulțumim tuturor voluntarilor alergători-ghizi că au fost alături de noi , tuturor participanților alergători nevăzători, tuturor celor care ne-au dat o mână de ajutor și care ne-au transmis un gând bun, un cuvânt de încurajare.


Le mulțumim lui Cosmin Răileanu și lui Ovidiu Bizadea pentru sponsorizări și donații!

Mulțumim Brasov Heroes că ne-ați ajutat cu integrarea în cursă și pentru tot procesul organizatoric!


La și mai multe activități, la și mai multe zâmbete și oameni dragi!

Proiect Muzeu senzorial pe întuneric


Echipa 1- Asociația Bastonul Alb a prezentat ieri ideea de afaceri la care se lucrează de 9 luni, un muzeu senzorial pe întuneric.


Ideea a fost premiată cu locul I în cadrul evenimentului Arena Urșilor by ProAfaceri.


Ne bucurăm enorm că am reușit să gândim și să prezentăm mai departe conceptul nostru, menit să aducă un plus de inovare, menit să încurajeze comunitatea de nevăzători, să le producă locuri de muncă, menit să le ofere studenților, viitori asistenți sociali un loc pentru practică și tuturor studenților și elevilor un loc în care să înțeleagă ce înseamnă designul incluziv, gândit pentru nepotul ce vrea să își ajute bunicul nevăzător, un loc ce ne face conștienți de tot ce e mai frumos în jurul nostru și în noi.

Îi mulțumim Laurei Istrate, pentru tot sprijinul acordat, pentru că a fost ca o mămică ce ne-a vegheat pas cu pas, le mulțumim tuturor voluntarilor care au lucrat alături de noi, care au muncit la realizarea materialului de prezentare și care ne-au fost alături la testarea ideii, care au stat ore întregi sa verifice printul pentru machetă și să creeze un concept. Mulțumim întregii echipe de la Dedication Lab – Inovare sociala și de la Fundaţia Agapedia România!
Felicitări echipei formate din Irina, Costi, Adriana, Bogdan și Alexandra!

10 mai 2022 membrii ABA s-au întâlnit cu studenţii de la „Facultatea de Sociologie şi comunicare”, din cadrul „Universităţii Transilvania” din Braşov.

În data de 10 mai, anul curent, membri asociaţiei „Bastonul Alb”,respectiv doamna Elena Dumitru şi Bogdan Suciu, au fost invitaţi la „Facultatea de Sociologie şi comunicare”, din cadrul „Universităţii Transilvania” din Braşov, pentru a susţine o activitate de informare cu privire la experienţe şi provocări specifice persoanelor nevăzătoare.

Activitatea a fost dedicată studenţilor de la secţia „Asistenţă Socială” şi a fost organizată la invitaţia doamnei LECT.UNIV.DR. Marinela Simon, în cadrul unui curs dedicat asistenţei sociale a persoanelor cu dizabilităţi. Dintre subiectele abordate pe parcursul interacţiunii cu studenţii, menţionăm:

-Pregătirea şcolară a elevilor nevăzători, între educaţia specială şi educaţia incluzivă (marea majoritate a elevilor nevăzători au de optat între două alternative educaţionale: fie înscrierea într-una dintre cele şapte şcoli pentru deficienţi de vedere din România, fie posibilitatea de a se orienta către o şcoală de masă, beneficiind astfel de o educaţie incluzivă).

-Provocări întâmpinate de persoanele nevăzătoare şi de aparţinătorii acestora (lipsa de accesibilizare a unora dintre spaţiile publice, dificultăţiile de acces în aceste spaţii pentru nevăzătorii beneficiari de cîini ghizi sau inexistenţa unui continuum de servicii dedicat persoanelor cu dizabilităţi şi aparţinătorilor, la care aceştia să poată apela în momentul identificării dizabilităţii)

• Avantaje ale dizabilităţii vizuale (orice situaţie implică avantajele şi limitele sale. O persoană nevăzătoare poate valorifica anumite resurse într-o măsură mai mare decît o persoană tipică- este vorba despre simţurile compensatorii, auzul, mirosul sau simţul tactil).

• Modul în care tehnologia asistivă contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi vizuale (am descris pe scurt dispozitivele dotate cu cititor de ecran, computer sau telefon, precum şi cîteva aplicaţii pe care nevăzătorii le folosesc în orientare şi pentru a realiza alte activităţi cotidiene).

-Resurse bibliografice şi platforme pe care le pot accesa pentru informare suplimentară şi pentru a rămîne în contact cu comunitatea persoanelor nevăzătoare.

În a doua parte a activităţii, doamna Elena Dumitru a împărtăşit din experienţele şi provocările întîmpinate ca mamă şi persoană cu dizabilitate vizuală şi i-a încurajat pe viitorii profesionişti în domeniul asistenţei sociale să privească dincolo de dizabilitate şi să exprime o atitudine caldă şi receptivă în interacţiunile cu cei care vor beneficia de sprijinul lor profesional.

Mulţumiri doamnei LECT. UNIV. DR. Marinela Simon, precum şi studenţilor pentru invitaţie, pentru întrebările adresate şi pentru disponibilitatea de a planifica şi alte activităţi împreună!

Cină pe întuneric

În data de 10 aprilie 2022,ora 18.00, un număr de 73 de persoane au participat la cea de a 13-a „Cina pe întuneric”. Activitatea reprezintă o iniţiativă a asociaţiei „Bastonul Alb” şi îşi propune să aducă împreună oameni diferiţi, cu şi fără dizabilităţi, aceştia din urmă avînd posibilitatea de a experimenta o segvenţă de viaţă trăită dintr-o altă perspectivă Concret, cei doritori au fost invitaţi la Deane’ S Irish Pub&Grill, acolo unde au avut posibilitatea de a lua cina într-un mediu caracterizat de un întuneric total, fiind serviţi de chelneri nevăzători, membri ai asociaţiei „Bastonul Alb”.

Această recentă ediţie, a reprezentat, la fel ca cele anterioare, o experienţă memorabilă, atît din perspectiva faptului că am avut prilejul de a interacţiona cu oameni noi, dornici să cunoască experienţele şi provocările trăite de persoanele nevăzătoare, cît şi pentru că la activitate au luat parte şi membri noi ai asociaţiei, care au avut pentru prima dată prilejul de a se implica din postura de chelneri.

Reacţiile invitaţilor au fost, ca de fiecare dată, dintre cele mai diverse şiinteresante. Ele au variat de la surpriză, nelinişte, curiozitate şi entuziasm, însă, la final, reacţia unanimă a fost aceea de a considera evenimentul ca fiind o experienţă de impact, unii dintre ei exprimîndu-şi dorinţa de a lua parte şi la viitoarele activităţi.Mulţumim reprezentanţilor Deane’ S Irish Pub&Grill, precum şi tuturor celor care au ales să participe la cina pe întuneric pentru sprijin şi pentru că au făcut posibil acest eveniment.