În data de 10 mai, anul curent, membri Asociației „Bastonul Alb”, respectiv doamna Elena Dumitru și Bogdan Suciu, au fost invitați la „Facultatea de Sociologie și comunicare”, din cadrul „Universității Transilvania” din Brașov, pentru a susține o activitate de informare cu privire la experiențe și provocări specifice persoanelor nevăzătoare.

Activitatea a fost dedicată studenților de la secția „Asistență Socială” și a fost organizată la invitația doamnei LECT.UNIV.DR. Marinela Simon, în cadrul unui curs dedicat asistenței sociale a persoanelor cu dizabilități. Dintre subiectele abordate pe parcursul interacțiunii cu studenții, menționăm:

-Pregătirea școlară a elevilor nevăzători, între educația specială și educația inclusivă (marea majoritate a elevilor nevăzători au de optat între două alternative educationale: fie înscrierea într-una dintre cele șapte școli pentru deficienți de vedere din România, fie posibilitatea de a se orienta către o școală de masă, beneficiind astfel de o educație inclusivă).

-Provocări întâmpinate de persoanele nevăzătoare și de aparținătorii acestora (lipsa de accesibilizare a unora dintre spațiile publice, dificultățile de acces în aceste spații pentru nevăzătorii beneficiari de câini ghizi sau inexistența unui continuum de servicii dedicat persoanelor cu dizabilități și aparținătorilor, la care aceștia să poată apela în momentul identificării dizabilității)

• Avantaje ale dizabilității vizuale (orice situație implică avantajele și limitele sale. O persoană nevăzătoare poate valorifica anumite resurse într-o măsură mai mare decît o persoană tipică- este vorba despre simțurile compensatorii, auzul, mirosul sau simțul tactil).

• Modul în care tehnologia asistivă contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități vizuale (am descris pe scurt dispozitivele dotate cu cititor de ecran, computer sau telefon, precum și câteva aplicații pe care nevăzătorii le folosesc în orientare și pentru a realiza alte activități cotidiene).

-Resurse bibliografice și platforme pe care le pot accesa pentru informare suplimentară și pentru a rămîne în contact cu comunitatea persoanelor nevăzătoare.

În a doua parte a activității, doamna Elena Dumitru a împărtășit din experiențele și provocările întimpinate ca mamă și persoană cu dizabilitate vizuală și i-a încurajat pe viitorii profesioniști în domeniul asistenței sociale să privească dincolo de dizabilitate și să exprime o atitudine caldă și receptivă în interacțiunile cu cei care vor beneficia de sprijinul lor profesional.

Mulțumiri doamnei LECT. UNIV. DR. Marinela Simon, precum și studenților pentru invitație, pentru întrebările adresate și pentru disponibilitatea de a planifica și alte activități împreună!

Sari la conținut