Participarea la Braşov Heroes, ediţia a 10-a constituie un moment de referinţă pentru Asociaţia Bastonul Alb,care a demarat un proiect de mare amvergură, Călătorie spre incluziune. Acesta a însemnat pentru mulţi dintre beneficiarii nevăzători ieşirea din izolare, oportunitatea de a cunoaşte oameni noi, de a petrece timpul împreună şi de a dezvolta abilităţile de viaţă independentă.
Prin organizarea celor 4 ateliere speciale, beneficiarii nevăzători au învăţat să folosească bastonul alb, să se orienteze în spaţiu, să înveţe trasee noi, să folosească aplicaţii pe telefonul mobil accesibilizat,
să utilizeze computerul, să gătească şi să-şi dezvolte diferite abilităţi casnice.
Tot în cadrul proiectului, Asociaţia a organizat diverse activităţi incluzive, la care au luat parte atât nevăzători, cât şi tipici. Astfel,a fost organizat în luna noiembrie, prima ediţie a Turneului de şah ABA, care a adunat laolaltă persoane cu dizabilităţi din toată ţara, adulţi şi copii.
În luna decembrie, la sediul Fundaţiei Agapedia a avut loc o Seară de colinde. Invitaţi ai Filarmonicii Braşov, nevăzători, studenţi voluntari şi iubitori de frumos, au colindat vocal sau folosind instrumentele muzicale într-un cadru de sărbătoare.
Pe 24 ianuarie, s-au unit tipici şi nevăzători la Restaurantul Dean’σsIrish Pub and Grill şi au participat la un concurs de cunoştinţe generale, unde grupa nevăzătorilor a făcut faţă cu brio testului.
Asistaţi fiind de studenţi voluntari de la Facultatea de Psihopedagogie specială şi Asistenţă Socială, cu ajutorul cărora am reuşit să organizăm toate aceste evenimente, şi cărora le mulţumim pe această cale, ne exprimăm dorinţa de a colabora şi în continuare,
avantajul fiind reciproc, ei învăţând cum să se comporte cu persoanele cu dizabilităţi cu care vor lucra în viitor.
ProiectulCălătorie spre incluziunea fost un impuls şi un punct de plecare pentru grupul de iniţiativă format din 3 membrii activi nevăzători ai Asociaţiei Bastonul Alb ,Costi, Adriana şi Irina, care au dorit să ajute în continuare alţi 7 nevăzători din Comunitatea Braşoveană să-şi capete autonomie şi să devină membrii activi ai societăţii. Prin oferirea unor telefoane mobile accesibilizate şi a cursurilor de utilizare a tehnologiei asistive, Proiectul Paşi spre independenţă,care se află în acest moment în derulare, va schimba în bine vieţile unor nevăzători dornici să-şi depăşească limitele.
Telefoanele mobile accesibilizate le sunt de un real folos nevăzătorilor prin multitudinea de aplicaţii clasice şi speciale. Astfel, ei se pot deplasa fie cu mijloacele de transport în comun, folosind serviciile de taximetrie sau pe jos, pot face cumpărături on-line, pot plăti facturi, pot avea acces la informare şi la educaţie, pot asculta descrieri audio ale fotografiilor, ale filmelor accesibilizate, pot citi cărţi, pot folosi produse electrocasnice smart folosind aplicaţiile specifice, şi multe alte activităţi.
Mulţumim pe această cale Fundaţiei Comunitare Braşov pentru susţinerea constantă acordată pe toată perioada derulării Proiectelor, începând cu promovarea,continuând cu perioada strângerii de fonduri şi culminând cu implementarea lor.